torsdag den 2. juli 2020

Dag 7 - øfred - 37 km - 182 km

Vi er landet på Bågø, og her er godt nok fint!
I morges var der stille på shelterpladsen. To cyklende var allerede væk kl 6, og drengene sov stadig efter nattens fiskedræt - husker svagt at jeg vågnede på et tidspunkt, hvor en sagde til de andre: jeg fik en havørred!
Vi lagde ud på det stille vand og stak syd. Der kom lidt vind fra vest, så planen var at gå langs den jyske kyst og udnytte medvinden til Brandsø og Bågø. Vi passerede Fænø Kalv, hvor vi overnattede for 6 år siden. Det er en skøn lille plet, og man kan være heldig at fårene kommer og forstyrrer morgenmaden :-) På vestsiden af øen var der mange måger, som promenerede med deres store, dunede unger. Ved ikke om det var en fælles børnehave, men det så lidt sådan ud. Jeg var lidt træt de første par timer, og jeg tror, at jeg har drukket for lidt. Det er ellers et must, især når vi er kommet på land, hvor der er toilet i nærheden, og man kan fylde depoterne godt op. Men efter en tissepause kom kræfterne igen - alt går bedre på tom blære! Langs den jyske kyst var der stille og læ, og pludselig lå der på indersiden af os et marsvin med en lille unge - måske bare 50 m væk. Det er helt særligt at møde dem - svært at sige præcis hvorfor, men man bliver stille og glad på en helende måde. Vi er kun stødt på dem i Lillebælt i denne omgang. Sæler har der været mange af hist og pist - en dag stak en kæmpe en af slagsen hovedet op næsten lige foran. De er sjove og nysgerrige, og de bliver som regel hængende, hvis man synger sange af John Rutter for dem.
Lidt nede af kysten krydsede vi knap 6 km over Mosvig, og vinden var under 6 m/s, så det gik fint. Derfra krydsede vi så knap 6 km ud til Brandsø, som er en lille, ubeboet ø med et par huse, et par fugletårne, masser af mågekolonier og en fin strand på NV-siden. På østsiden er der skov som spejler sin top i bølgen blå. Synes det er så særligt når skoven vokser helt ned til vandkanten - som syd for Aarhus og Lollands østkyst og mange andre steder. På østsiden lå der også en flok sæler, og hvis de har unger, springer en håndfuld af dem som regel i vandet og følger os, for at være sikker på at vi ikke laver unoder. Vi gik pænt udenom! Efter Brandsø krydsede vi knap 6 km over til revet på nordspidsen af Bågø. Den sidste del af krydset begyndte vinden at gå lidt opad, men stadig under 6 m/s, så helt ok. Medmindre det er træning, eller der er et særligt formål, så krydser jeg helst ikke i mere end 6 m/s, så der også er en sikkerhedsmargin, hvis udsigten skulle tage fejl. Ikke fordi det ikke er muligt - det er bare ikke så sjovt - og en tur som den her skal være sjov. Udfordrende, spændende - men stadig sjov!
Vi gik til sydspidsen på Bågø, hvor havnen ligger, og her er der ø-liv!
En lille havn med en kiosk, der sælger kaffe og is og morgenbrød og plads til campingpladsen, som ligger et par hundrede meter derfra. Der er toilet og bad og sommerhygge. Til en kop kaffe fik jeg en snak med Søren, som er semi-indfødt. De har haft fastliggerplads i nogle årtier, og de bruger hele sommeren her hvert år. Ifølge ham er der omkring 18 fastboende!!! Resten er tourister som mig, der kigger forbi, eller tourister som ham, som er en slags lokal.
Her er fint og langsomt og smukke gåruter, hvor blomsterne gror langs markerne. Lærkerne hænger på himlen og synger (har altid undret mig over hvornår de trækker vejret), og guldspurve og solsorte og måger og ænder hygger sig i de rolige omgivelser.
I morgen snupper vi øens østkyst og stikker så ind til Fyn ca ved Sandager Næs, og derfra går det sydpå mod Assens.
Nu er der snart aftensmad, og så har jeg lånt en bog fra den lille allemandshylde, som er i skuret ved siden af. Øfred er godt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar